HTML

városépítési főosztály

A városfejlesztés közös ügy. Budapest fejlődése nem lehet sikeres az itt élők aktív részvétele nélkül. A kezdeményezés célja az együttműködés megteremtése a várost tervezők és a városban élők között. A blog, Finta Sándor Budapest főépítésze, és a városházán az általa vezetett azonos nevű, Városépítési Főosztály projektje. Az itt közöltek szakmai ötletek, koncepciók, beszámolók és vitakérdések.

facebook

szerkesztőség

mezos.balazs@budapest.hu

 

A városok jövőjének alakításában a különböző szintek közötti párbeszédnek és együttműködéseknek kiemelten fontos szerepük van. A szakmai és a politikai döntéshozói szempontok mellett a városban élők, a várost használók nézőpontjainak is érvényesülniük kell, cél, hogy ők is aktívan beleszólhassanak a város fejlesztésébe. Erre a közvetlen kapcsolatra tesz kísérletet a most induló varosepitesifoosztaly.blog.hu

forrás: http://www.columbia.edu/cu/china/Diagram4.gif

Sok városban sikeresen működik olyan városfejlesztési kommunikációs platform, amely folyamatos kapcsolatot jelent a városvezetés és a városlakók között. Az együttműködés elmaradása, vagy sok esetben csak az információ hiánya, jól tudjuk milyen sérelmeket és ellentéteket okozhatnak, melynek leginkább maga a város látja kárát. A ‘külső’ nézőpont a városvezetés számára is nagyon fontos, hiszen a szakmai szempontok a városhasználati szokások és igények együttesen vezetnek a legjobb eredményhez. A helyi kezdeményezések ugyanúgy szolgálhatják a nagy stratégiai célokat, ráadásul általuk a külső tudás, gyakorlat és tapasztalat bevonható a munkafolyamatokba.

A mára kialakult kölcsönös bizalmatlanság mindkét fél részéről érthető. Az önkormányzatokkal való hatékony együttműködéshez szükség van a rendszer ismeretére és megértésére, ami a fiatal szervezetek számára sokszor nem egyértelmű, így a kezdeti partnerség könnyen vezet türelmetlenséghez, meg-nem-értettséghez és konfliktushoz. Az önkormányzati rendszer jobbára lassú és túlbürokratizált, a civil szervezetek céljai rendszerint definiálatlanok és 'céges' struktúrájuk elmarad a forprofit szektor szervezettségétől. Az önkormányzatok ezért sok esetben félnek a külső szervezetektől a másik oldalon pedig a civilek jogosan érezhetik magukat nélkülözve, mert a városvezetésnek általában túl sok ideig tart mire felismeri a bennük rejlő potenciált.

Ahhoz, hogy a kettő könnyebben egymásra találjon a most induló blog kínál keretet. Kötetlenül, a nem-hivatalos kommunikációs felületeket használva nyit kaput, amelyen oda-vissza szabad az átjárás a stratégiai gondolkodás és a civil-, szakmai tudás, tapasztalat között. Szeretnénk a városfejlesztés aktuális kihívásait és kérdéseit ezen a fórumon megosztani, az átfogó stratégiai tervektől az egészen kis léptékű alulról jövő kezdeményezések bemutatásáig a Városépítési Főosztály aktív és szakmailag felkészült munkatársainak írásain keresztül. A mellett, hogy mindezekről szeretnénk meghallgatni véleményüket várjuk kérdéseiket, felvetéseiket, javaslataikat amelyek Budapest fejlődését pozitívan elősegíthetik.

Az új kezdeményezés, a nyilvánosság szeme előtt fogja kinőni magát, reményeink szerint jól működő, kétirányú csatornává, ahol találkozhatnak a szakmai-, civil kezdeményezések és a városvezetés stratégiai irányai.

FS - Finta Sándor, Budapest főépítésze

A bejegyzés trackback címe:

https://varosepitesifoosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr725418970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása