HTML

városépítési főosztály

A városfejlesztés közös ügy. Budapest fejlődése nem lehet sikeres az itt élők aktív részvétele nélkül. A kezdeményezés célja az együttműködés megteremtése a várost tervezők és a városban élők között. A blog, Finta Sándor Budapest főépítésze, és a városházán az általa vezetett azonos nevű, Városépítési Főosztály projektje. Az itt közöltek szakmai ötletek, koncepciók, beszámolók és vitakérdések.

facebook

szerkesztőség

mezos.balazs@budapest.hu

Tavasszal elkezdtük boncolgatni a fővárosi közterület-használat témáját, melynek tapasztalatait egy mestertervben foglaltuk össze, ennek egyik eleméről, a KIOSKokról már korábban írtunk. Az ideiglenes pavilonokra hamarosan pályázatot írunk ki, szeretnénk mi is a bódéktól megválni. A Mesterterv harmadik pillére a közterületi vendéglátó teraszok, melyek egységesebb, jobban használható, a városképhez illeszkedő megjelenését a „Terasz Budapest 2014” című pályázattal népszerűsítettük.

IMG 6809

...és akkor nézzük Budapest legszebb teraszait - már ami a zsűri véleményét illeti:

IMG 6880

Környezethez való illeszkedés: Kültéri teraszok esetében a helyszín meghatározó, hiszen egy zöld környezettel körbevett tér remek lehetőség, azonban amennyire jól sülhet el egy illeszkedő, nem hivalkodó installáció, annyira tudja tönkretenni az összképet egy túlépített, harsány építmény. A Csendes Társ visszafogott berendezése tökéletesen kiemeli a meglévő környezet adottságait, míg a Villa Bagatelle a meglévő értékek mentén újult meg, nem bővítette feleslegesen a meglévő adottságokat az esetleges további profit érdekében.

1200x900 villabagatelle 3

Stílus: Fontos szempont a stílus, az összkép, mely a Csendes esetében a környezetbe simuló, egyszerű bútorokat jelenti, apró dizájn elemekkel, mint pl. színes forgók, melyek minden asztalon megtalálhatóak. A Villa Bagatelle a meglévő épített környezet stílusos, modern megújításával hívta fel a figyelmet, mely az épület adottságait és értékeit figyelembe vette és megőrizte azokat. Ebből a szempontból a Zsűri kiemelte a Kopaszi gáton működő Fruska teraszt is, mely egyszerű eszközökkel rendkívül egységes, stílusos és kreatív képet alakított ki magáról.

1200x900 fruska 3

Társadalmi nyitottság: A Zsűri vizsgálta egy-egy hely esetében annak elérhetőségét is, vagyis hogy az adott hely mennyire nyitott a mozgássérült, kutyás, biciklis és gyermekes vendégek felé. A Csendes elhelyezkedéséből adódóan is maximálisan gyerekbarát, hiszen a Károlyi-kert játszótere népszerű belvárosi gyerektér, ugyanakkor a  vendéglátóhely  külön figyelmet is fordít az érintett csoportok kiszolgálására az ételek, italok, játékok és egyéb kiegészítők (pl. levegőkompresszor, itatótál) összeállításával. Ebben a vizsgálati körben külön említésre került a Tranzit Cafe, ami népszerű családi helyszíne Buda központjának és természetesen a Villa Bagatelle is.

1200x900 tranzit 1

Utcai szempontok: A teraszok lekerítését, megemelését nem igazán támogatta a zsűri, bár meg kell jegyezni, hogy bizonyos esetekben elfogadható; az emelvények legfőbb hátránya a közlekedés akadályozása, hiszen a szűk járdákon a megállítótáblákat és a cserepes tujákat kerülgetve még az ideiglenesnek kevésbé tekinthető pódiumokra is figyelnie kell a járókelőknek. Az elkerítés leginkább utcaképi szempontból nem előnyös, elszeparálódó, töredezett városképet mutat. Jól tudjuk, hogy bizonyos kerületek támogatják ezt a fajta megoldást, hiszen így könnyebben kézben tartható a "túlterjeszkedés" problémája, azonban fontos lenne főváros szerte egységes irányelvek alapján meghatározni a vendéglátóhelyek kialakítását.

Design elemek: Számos terasz esetében kaotikus képet ad a sok hirdető és reklámfelület, ami nemcsak tolakodó, vizuálisan agresszív marketingfogás, hanem rontja a vendéglátóhely önálló arculatát,  és sokszor a tájékozódást, a szükséges információk világos megjelenítését is nehézkessé, zavarossá teszi. Ebben a kategóriában a Centrál Kávéházat emelte ki külön a zsűri, hiszen a kávézó napernyője ízlésesen illeszkedik a környezethez, nem tartalmaz szponzori megjelenést és az asztalok, székek minősége és elrendezése is kifogástalan.

1200x900 central 1

Külön kategória is született a díjazottak körében. A pop-up közterületi vendéglátóhelyek jövőre hivatalosan is külön kategóriaként szerepelnek majd a Terasz Budapest pályázaton. Idén ezt a díjat a nyári időszakra ideiglenesen felépített Duna-parti Raqpart Bárterasz nyerte el, egyedi, ízléses és közösségi hangulatával.

1200x900 raqpart 2

Eredmények, folytatás: Az idén először megrendezésre kerülő „Terasz Budapest 2014” pályázatra 45 pályamű érkezett be, és több mint 6000-en szavaztak a kedvenc teraszukra. A pályázatból hagyományt szeretnénk teremteni, mert az értékek és minőség kommunikációja fontos, így lesz Budapest még szebb, szerethetőbb és még inkább ismert.

IMG 6926

...mert a várost együtt építjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://varosepitesifoosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr426659373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása