HTML

városépítési főosztály

A városfejlesztés közös ügy. Budapest fejlődése nem lehet sikeres az itt élők aktív részvétele nélkül. A kezdeményezés célja az együttműködés megteremtése a várost tervezők és a városban élők között. A blog, Finta Sándor Budapest főépítésze, és a városházán az általa vezetett azonos nevű, Városépítési Főosztály projektje. Az itt közöltek szakmai ötletek, koncepciók, beszámolók és vitakérdések.

facebook

szerkesztőség

mezos.balazs@budapest.hu

Új életet a budapesti üzletekbe! - ez a Fővárosi Rögtön Jövök és a KÉK Lakatlan projektjének célja!

Kihasználatlan, üres üzlethelyiségek, lepukkant kirakatok, szedett-vedett utcai látkép - Budapestnek ez a nyavalyája nem csak vizuálisan ront a városon, de gazdaságilag is jelentős probléma, hiszen miközben az önkormányzatok és magántulajdonosok elesnek az ingatlanokból származó bevételektől, rengeteg fiatal, feltörekvő vállalkozás, szervezet tengődik bázis nélkül, a magántulajdonok magas bérleti díjai között.

A KÉK - Kortárs Építészeti Központ LAKATLAN projektjével olyan társadalmi, szociális és kulturális vállalkozásokat keres, melyek működéséhez elengedhetetlen a közösségi tér. A LAKATLAN múlt héten lezárult pályázatán a nyertesek ingatlan várólistára kerülnek, illetve üzleti és jogi segítséget kapnak, hogy ötleteikből fenntartható, életképes és sikeres vállalkozások kerüljenek ki.

galéria1 - daniel dorko

Rögtön Jövök! galéria - Dorkó Dániel

Míg a KÉK a software-t állítja össze a Lakatlannal, addig a Főváros a hardware kiépítésén dolgozik a Rögtön Jövök! programmal, hogy a fenti törekvést segítve, átfogó változtatásokat érjen el az önkormányzati háttérben; vagyis rendeleti szinten is újragondolja a közösségi ingatlanok hasznosításának feltételeit, hiszen a jelenlegi szabályozás ezt jelentősen megnehezíti. A Rögtön Jövök első látványos kampányaként egy látványos városi kiállítással hívta fel a figyelmet a problémára, melynek keretében a kietlen, lehangoló kirakatokba fiatal, sikeres vállalkozók portréi kerültek ki, ami a vizuális "rendcsinálás" mellett ösztönzi is a lézengő, utat kereső vállalkozásokat.

RögtönJövök - simay dora

Rögtön Jövök! kampány - Simay Dóra

Finta Sándor főépítész szerint már az komoly eredmény, hogy sikerült meggyőzniük a kerületi önkormányzatokat, vegyenek részt a programban, hiszen fontos társadalmi és gazdasági problémáról van szó. "Az a tervünk, hogy valamennyi önkormányzat betesz a kalapba egy-két ingatlant, amiket aztán pályázat-jelleggel, meghatározott időre, kedvezményes áron elérhetővé teszünk induló társadalmi, kulturális vállalkozásoknak, start-up-oknak." Ez a projekt tehát hamar rávilágít az együttműködések nehézségeire, buktatóira, melyeket a projektgazdák folyamatosan koordinálnak.  

galéria2 - daniel dorko

Rögtön Jövök! galéria - Dorkó Dániel

„Az már óriási sikert jelentene, ha összejönne 20-30 üzlet, amire lehet pályázni, de ehhez először rendeleti szinten is módosítani kell a feltételeket. Jelenleg nagyon kötöttek a vagyonrendeletek, és hiába mutat hajlandóságot egy önkormányzat a közösségi terek megnyitására, amíg a szabályozás ezt nem teszi lehetővé” - magyarázza Finta Sándor, miért kell megváltoztatni a válság előtti korból származó, profitorientált vagyonkezelési gyakorlatot.

galéria3 - daniel dorko

Rögtön Jövök! galéria - Dorkó Dániel

A projekt háttérrendszerének feltételeit jelenleg vizsgálja a főváros és az érintett önkormányzatok, hogy az új rendeletek mindkét oldal számára kedvező alternatívát nyújthassanak, így például lehet, hogy a kezdő vállalkozás felújítja a megpályázott helységet, melynek költségeit levonják a bérleti díjból. „A cél, hogy ne az ár döntsön, hanem az ötlet, az üzleti terv és a társadalmi haszon.”

Vagyis míg a Lakatlan alulról szerveződik és készíti elő a tartalmat, addig a Rögtön Jövök felülről tapossa az utat, hogy a város is, a kezdő vállalkozások is és a gazdaság is profitáljon.

A projektgazdák által üzemeltetett Kossuth Lajos utcai Rögtön Jövök! galéria ezeket a folyamatokat segíti elő és generálja nemzetközi kiállításokkal, workshopokkal, szakmai és nyilvános fórumokkal, melyek az együttműködések megvalósulását támogatják, illetve nemzetközi "jó megoldásokat", ingatlanmenedzsment gyakorlatokat osztanak meg. A galéria tehát pop-up jelleggel, egy-két hetes vagy napos kezdeményezéseket is örömmel fogad, legyen az civil rendezvény, gazdasági fórum vagy kulturális program. A probléma tehát nem csak budapesti, számos nyugati város szenved a kiüresedéstől és az elhaló ingatlanoktól, melynek számos oka van. Bréma például saját belső irodát nyitott, Amsterdam egy támogatási ösztönző rendszert és közvetítő irodát üzemeltet, most pedig Budapest is megérett a kezdeményezésre.

A cikk az urbanplayer.hu magazin együttműködésével készült

A bejegyzés trackback címe:

https://varosepitesifoosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr605647603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vicca Verza (törölt) 2013.11.22. 10:18:45

Vállalkozó vagyok, és (ismét) kiadó üzlet-irodát keresek már egy ideje, elmondom mit tapasztaltam eddig. A probléma legfőbb forrása, hogy egy üzlet fizikális megléte már nem tesz hozzá annyit egy vállalkozáshoz mint mondjuk 10 éve, a legtöbb szolgáltatás, termék a netről perfect elintézhető, megrendelhető. Akik a hagyományos módon mégis elvetődnek az üzletbe azok is sokszor csak a vizuális élményért teszik, majd megrendelik a neten, ahol olcsóbb miven nincsen annyi költségük mint egy boltosnak, akit még halálra is szivatnak a mindenféle hivatalok, főleg az engedélyeztetési folyamatban. Hja igen, engedélyeztetés, hna ez külön megérne egy misét a tűzoltó hatóság menekülési tervétől, a köjál (vagymi) tisztítószer leltártól, a nav pénztárgép kálváriájáig. Aki ezen végig küzdi egyszer magát az valóban elszánt vállalkozó, a makacs fajtából!

A másik fele, és nagyon fontos: PARKOLÀS! Ha nem tudnak a vevők megállni, és nem tudod az árút lepakolni akkor bele sem szabad vágni az egészbe! A körúton ez megoldhatatlan szinte, ami látszik is az üres kirakatokon, ki a fene venne ki egy boltot úgy, hogy még a környéken sincsen parkoló. Az már csak hab a tortán amikor négyzetméter alapon adót is akarnak kivetni az üzletre x parkoló biztosítására. Egy vicc.

A magántulajdonú üzletek gazdáinál megállt az óra, valahol 2006 tájékán, mert olyan összegeket remélnek a boltjaikért ami kitermelhetetlen egy tisztességes vállalkozásból, inkább várnak a csodára még pár évtizedet. Az önkormányzati ügyintézés a boldogult szocializmust idézi, legutóbb érdeklődtem egy hosszú ideje lakatlan üzlet után a megadott önkormányzati telefonszámon, ahol az ügyintéző hölgy közölte nem is tudta, hogy ez az ő ingatlanjuk, fogalma nincsen kihez tartozozik az önkormányzatnál, de írjak LEVELET, és akkor talán. :-)

Szép gondolat galériáknak, művészeknek kiadni, legalább nem osb kirakatok lesznek, csak éppen ezek a rezsit sem fogják tudni megtermelni, majd bezárnak 3 hónap múlva amikor a szülők pénze elfogyott. Illetve adót innen nem lehet remélni, nem fognak embereket foglalkoztatni, feelingelnek egy kicsit, oszt ennyi.

Ìgy hirtelen ennyi jutott az eszembe, ahogy én gondolom ezek a kirakatok még sokáig csak a törött üveget fogják csak reklámozni, mert mindenki túlélésre játszik, és nincsenek új trendek amik húznák a kereskedelmet. Hogy akkor én miért keresek irodát? Mert szülni fog a kedvesem, és nem rizikózom, hogy itthon egymás agyára menjünk, tehát kellegy "hivatal" ahol nyugodtan intézhetem a dolgaimat. Gazdasági racionalítása az nincsen. :-) Ennyi.

telkoe 2013.11.22. 11:32:19

@Vicca Verza: A kepen levo volt konyvesbolt tokeletes pelda, Margit korult budai eleje: Parkolo a dolgozoknak / beszallitoknak nincs, parkoloovezet 400Ft / ora, gyalogosforgalom (vevo) nincs, viszont zajos / szmogos / budos kornyek, ha jol emlekszem meg tavfuteses is az epulet (de egy ilyen rosszul szigetelt kirakatportalt kifuteni mindenkepp draga). Ide legfoljebb csak annak erdemes koltozni aki tomegkozlekedessel / biciklivel bejar, ugyfelforgalma nem nagyon van es nem zavarja az iroda koltsege.

Vicca Verza (törölt) 2013.11.22. 11:52:21

@telkoe:

Ìgy bizony, hna most milyen tevékenység képes ìgy profitot termelni, egyik sem. Apropo profit, nemes gondolat a cikkben, hogy ez ne legyen szempont, de könyörgöm, aki ezt le merte írni az tisztában van egy üzlet rezsijével? Százezrekről beszélünk alsó hangon, és akkor még szó nem volt róla, hogy ezek lepukkant boltok, amiket fel is kellene újítani, átépíteni, megint komoly pénzekért. Ezek az ötletek időröl időre felrebbennek, mert ugye a városkép lassan egy háborús díszletre kezd hasonlítani, majd, mivel életképtelen a kezdeményezés szépen elhalnak maguktól. Aki egész életében egy hivatali székből nézte a világot, az nem tudja reálisan felmérni mire lenne szüksége a vállalkozásoknak, csak ilyen utópiákban tud gondolkodni, ami jól mutat a papíron, de az életben működésképtelen.

telkoe 2013.11.22. 13:07:34

@Vicca Verza: A profitot en ugy ertettem (lehet hogy naiv vagyok), hogy a berbeadasbol nem kivannak profitot csinalni, de ezek az ingatlanok meg ugy is eleg problemasak (probalj legkondit betenni pl. vagy biztositast kotni ha bent marad par szamitogep ejszakara) es dragak, ha berleti dij nelkul atadja oket az onkormanyzat. Ezzel mar nagyon jol jarna az onkormanyzat, mert igy nem oket terheli a kozos koltseg, allagfenntartas es orzes koltsege es jobban is nezne ki a kornyek. Abban meg teljesen igazad van, hogy egy cegnek nem nagyon eri meg hogy egy lepukkant, koltseges es nem tul hasznalhato ingatlanban trendi szobadisz legyen.

Vicca Verza (törölt) 2013.11.22. 13:29:06

@telkoe:

Én elég pesszimista vagyok, ha nincsen bérleti díj, akkor jönnek a kalandorok, próbálkozók és vetésforgóban fogják lepusztítani a bérleményeket a nullára. Az amortizációnak valahol be kellene jönnie, mert ezek az épületek avulnak, a közművek, szerelvények javításra szorulnak, de nem a szándékot kérdőjelezem meg, hanem csak gazdaságilag nem látom benne a rációt. Ki az aki ezt üzemeltetni tudja, még akkor is ha a hely "ingyen" van? A fiatal vállalkozóknak ha van egy jó ötletük nem ettől működik majd a történet, hogy lesz bolt vagy sem, de rendszerint nincsen új a nap alatt, vagy ha mégis, akkor megcsinálják külföldön ahol más a gazdasági környezet. Szomorú, de ezt látom.

laci_52 2013.11.22. 18:08:46

@Vicca Verza: "A magántulajdonú üzletek gazdáinál megállt az óra, valahol 2006 tájékán, mert olyan összegeket remélnek a boltjaikért ami kitermelhetetlen egy tisztességes vállalkozásból, inkább várnak a csodára még pár évtizedet"

Ha annyi eszük nincs, hogy rájöjjenek, olcsóbban érdemesebb kiadni egy üzletet, mint üresen hagyni lepusztulni, megérdemlik, hogy egy fillért se hozzon nekik.

varosépítési főosztály 2013.11.24. 21:03:49

@Vicca Verza: A rögtön jövök programot számos külföldi "jópéldára" építettük és fejlesztjük tovább. Az üres ingatlanok egyre nagyobb problémát jelentenek külföldön is és itthon is, ezért tartjuk fontosnak, hogy Budapest is lépjen valamerre. A programban számos civil és gazdasági szervezet is részt vesz az önkormányzat mellett, hogy minél több szempont megjelenjen. Köszönjük a véleményeket, igyekszünk ezeket is beépíteni a rendszerbe.

Vicca Verza (törölt) 2013.11.25. 09:55:57

@varosépítési főosztály:

Ha adhatok pár tippet:

1, internetes felület az ingatlanokról, adatokkal feltöltve ( kerület,négyzetméter, fűtési mód, állapot, épület jellege(műemlék ilyesmi).

2, egy konkrét személy akihez fordulni lehet, megnevezve, hogy legyen kóválygás a hivatalnokok között, mert erre allergiás minden vállalkozó.

3, egyszerűsített használatbavétel, ne kelljen végig járni az atyaúristent is pecsétes papírokkal.

4, Könnyített parkolási lehetőség (legalább egy ingyenes kártya a bérlőnek)

5, Reális célok megjelölése az üzlet kialakításával kapcsolatban,pl ne sok milliós beruházással lehessen csak kialakítani a kirakatot valami extrém előírás miatt.

Így hirtelen, a reggeli kávé mellől ennyi, és ha ez megvan akkor szóljatok, és kiveszek én is egyet. :) Legyen szép Budapest. Ámen.

varosépítési főosztály 2013.11.25. 15:08:53

@Vicca Verza:
1.) A www.rogtonjovok.hu oldalon már fent vannak a kerületi önkormányzatok által ajánlott ingatlanok.
2.) Konkrét személy jelenleg a rogtonjovok.hu, a lakatlan.kek.org.hu. Amennyiben meglesz a hivatalos háttérrendszer is, vagyis az ingatlanok használatbavételének feltételei, úgy elérhető lesz több konkrét személy is.
3.) A teljes rendszert eszerint dolgozzuk ki.
4.) A parkolás nehéz ügy, hiszen a belvárosban nincs szabad terület, sok az autó, mindenki ezzel szeretne közlekedni.
5.) szintén folyamatban van.

telkoe 2013.11.25. 19:40:57

@varosépítési főosztály: A Margit krt es Attila uton kiplakatolt ingatlanok pl nincsennek ott.

varosépítési főosztály 2013.11.25. 22:50:06

Utána nézünk, köszönjük, hogy jelezted!
süti beállítások módosítása