HTML

városépítési főosztály

A városfejlesztés közös ügy. Budapest fejlődése nem lehet sikeres az itt élők aktív részvétele nélkül. A kezdeményezés célja az együttműködés megteremtése a várost tervezők és a városban élők között. A blog, Finta Sándor Budapest főépítésze, és a városházán az általa vezetett azonos nevű, Városépítési Főosztály projektje. Az itt közöltek szakmai ötletek, koncepciók, beszámolók és vitakérdések.

facebook

szerkesztőség

mezos.balazs@budapest.hu

Budapest Főváros Önkormányzata elfogadta a margitszigeti futókör felújítására vonatkozó javaslatot, és olyan pályát épít, mely nem csak a szabadidő-, de a versenysport számára is alkalmas lesz nemzetközi szinten is. Molnár Zoltánnal, a MOB volt főtitkárával, a Budapest Sportszolgáltató Központ igazgatójával beszélgettünk.

12 06 20 Molnar Zoltanforrás: www.sportmarketing.hu

Mi a Margitsziget Budapest számára?

A szigetet jellemzően sportolásra használják, hiszen számos uszoda, evezősház, lőtér, atlétikai, futó- és egyéb sportpálya található. A városon belüli funkciója is ez, hiszen a nagy parkok közül itt van a legtöbb sportlétesítmény, melyben a futókör egyértelműen a legnépszerűbb, nem csak a lakók, de a turisták számára is.

...akkor a Margitsziget Budapest sportszigete?

Egyértelműen! ...abba most nem megyek bele, hogy a sport milyen fontos egy társadalom számára, és véleményem szerint sportból sosem elég, ami viszont fontos a szigetnél, hogy ne legyen szezonális, hogy mindig, mindenki számára sportolási lehetőséget adjon.

???????????????????????????????????????????????????????????forrás: http://margitsziget.info/hirek125-tavasszal-felujitjak-a-futokort

Szabadidő- vagy versenysportra gondolsz?

Mindkettő nagyon fontos, de a sziget világszintű versenyközpont is lehet, nagyon fontos helyszíne az utánpótlásnak, az uszodák már most is számos nemzetközi rendezvénynek adnak helyet, a jelenleg nem működő teniszpályák felújítás után pedig akár Wimbledon mellé is beállhatnának, de ne menjünk bele a hosszú távú tervekbe, mert órákat tudnék beszélni erről; ami most a legfontosabb számunkra, az a futópálya felújítása, melyet a Fővárosi Önkormányzat decemberben elfogadott.

margitsziget.PNGforrás: http://kinizsiszazas.blogspot.hu/2012/03/idei-harmadik-futasom-margitszigeten.html

Mit lehet tudni a felújításról?

A Főváros decemberben fogadta el az előterjesztést, a tervezési munkákat megkezdtük. A pálya nyomvonala nem fog változni, az eddigi 1 méter széles pálya 1,4, illetve 1,8 méter széles lesz. A pálya végig körbe betonalapot kap, hogy a víz ne mossa ki alóla a talajt, erre tesszük rá a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által ajánlott burkolatot, melyet a versenysport is használ profi pályákon. A régi, nem túl jó minőségű burkolattal ellentétben az új nem lesz olyan puha, keményebb lesz és ruganyosabb is. A pálya teljes területén lesz világítás és ami még fontosabb, hogy kamerarendszer is. A pálya bizonyos pontjain wifi-pontokat szeretnénk kialakítani, de ez lehet, hogy csak a második ütembe fog beleférni. A beruházásnál gondoltunk a látássérültekre is, akiknek a MAC atlétikai pályán szeretnénk lehetőséget adni egy EU-s pályázat keretében, mert a sziget tényleg mindenki számára elérhetővé kell, hogy legyen!

promo 1196 huforrás: http://www.budapest.com/szabadido/sport/futas.hu.html

Mikor kezdődnek a felújítások?

A nyári szezonnal párhuzamosan szeretnénk elvégezni a felújítást, hogy a szeptemberi évkezdéssel már lehessen használni a pályát. A munkálatokat úgy ütemezzük, hogy a pályát nem egyszerre zárjuk le, szóval a sziget egyik oldala mindig használható lesz.

margitsziget felülről futópályaforrás: http://lefutomamaratont.blogspot.hu/2013/02/teli-futas-margitszigeten.html

Kiszolgáló intézmények szerepelnek a tervekben?

A MAC atlétikai pályához tartozó épület egy részét átadjuk a futók számára, értékmegőrzőt, öltözőket, zuhanyzókat építünk ki, melyeket jelképes összegért lehet majd használni. Tervezzük még a szabadtéri nyújtó - ún. street workout - berendezések bővítését is, ami jelenleg szintén a MAC bejáratánál van, illetve én személy szerint elkötelezett vagyok, hogy 2-3 kisebb labdapályát is kialakítsunk a MAC területén, néhány, jelenleg  alulhasznosított területen.

margitsziget (1)forrás: http://444.hu/2013/06/04/a-pesti-rakpartot-lezartak-a-budai-meg-szabad/

A tervezés már elindult, vagy van lehetőség további ötletek bevonására?

A pénzügyi keretek adottak, de van még lehetőség további ötletek megvalósítására is, azt gondolom, hogy ez nem mindig pénzkérdés, pl. múltkor valaki felvetette, hogy lesz-e gyerekmegőrző kismamák számára, ez pedig inkább szervezés kérdése, melyben számítunk együttműködő partnerekre.

A Városépítési Főosztály facebook oldalán található kérdőíven keresztül várja a különböző ötleteket a felújításra váró margitszigeti futópályával kapcsolatban, hogy a sportsziget mindenki szigete legyen. Az eredményeket és fejleményeket március végén a facebook oldalunkon publikáljuk. 

MB

A bejegyzés trackback címe:

https://varosepitesifoosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr325830853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sarafleischer 2014.02.25. 20:08:40

lenne egy pár kérdésem: Miért kell felújítani a pályát, mikor nem rég csinálták meg? Rossz volt? Ha szélesebb lesz azzal nem csökken a sűrűség, csak több helyet vesznek el a promenádon sétálóktól (közlekedési axióma), nincs más hely a városban ahol lehetne ugyanennyiért futópályát csinálni eloszlatandó a belvárosba szabadtéri sportért beutazó embereket? Biztos, hogy a kiemelt zöldfelületeket és turistalátványosságokat (lsd Normafa) a sportnak kell alárendelni más rekreációs tevékenységek rovására? Továbbra is cél, hogy a futópálya elvágja a Dunapartra vezető utat (ez a nem futóket és a futókat is joggal idegesíti)? Látta a kérdőívet szociológus, És jót röhögött?

Divi 2014.02.25. 20:37:50

Nyáron csinálják, hogy mire megjön a hideg lehessen hidegben futni Nóóóómális?

delamacska (törölt) 2014.02.26. 09:00:48

Kedves sarafleischer! Hogy-hogy nem rég? Utoljára 7 éve, és azóta nagyon leromlott a pálya, balesetveszélyes. Igaz, tavaly felújítottak kb. 50 métert az 5350-ből. Nagyon jó, hogy kiszélesítik, mert alig fér el két ember egymás mellett, előzéskor sokszor kell lemenni a pályáról. A sétálóknak van elég hely, ahol meg nincs, ott meg könnyebb lesz őket kikerülni, ha szélesebb a pálya. A Margitsziget futáshoz tökéletes, ideális helyen van, miért baj az, hogy ideutaznak az emberek, többségük tömegközlekedve jön ide, vagy futva, vagy bringával. Viszont jó ötlet, máshol is csináljanak futópályát!

joakos 2014.02.26. 10:50:51

Az árvízi védekezés során saját szememmel láttam, ahogy egy kis markoló (bobcat, amely ugyebár kormány híján tankként fordul, azaz egyik oldalt leállítja a kerekeit) csodásan felgyűrte a pályát, mint egy szőnyeget a gyerek a lakásban. Máshol 5 méterrel el van csúszva egy 20 méteres darab. Ahol rekortán helyett puhított fekete térkövekből van kirakva, ott több négyzetméteren hiányzik, vagy szarul lett visszarakva. A Margít-híd lehajtója alatt szimpla beton-térkövek vannak, lekopva a piros festés, ott minden sétafikáló akadályozza a futókat.

joakos 2014.02.26. 10:55:26

Sajnos hiába lesz szélesebb a pálya, ugyanúgy nem lesz hely a sétafikálók mellett, mert minden társaság szigorúan egymás mellé állva teljes szélességében elzárja. Az andalgó párocskák mellett talán így már el lehet majd férni, hurrá... Amikor meg rájuk szól az ember, még ők vannak kiakadva...

joakos 2014.02.26. 10:59:51

S igenis a Margitsziget a legalkalmasabb hely futásra a városban, hiszen a Duna okán jól szellőzik, én a Városligetben vagy a Népligetben semmi pénzért nem edzenék... A Normafánál a sétálók ugyanúgy bezavarnak, de ott nem lehet rájuk szólni, mert nem futópálya. Ráadásul a fagyökerek, felpúposodott járdák miatt még arra is figyelned kell, hogy ki ne forduljon a bokád vagy fel ne bukj valamiben.

joakos 2014.02.26. 11:02:49

S egyébként akadnak még szabadtéri, közterületen lévő futópályák, főleg a II. kerületben, pl. a Vérhalom téren, vagy az ingyenesen használható Kolozsvári Tamás utcai pálya, de azok 400 méteresek, s hosszabb távok futása esetén elég lélekölő keringeni rajtuk.

sarafleischer 2014.02.26. 12:33:20

oké, szóval az árvíz tönkretette. Értem, foglmam sincs milyen állapotban van, nem használom, ezért kérdeztem (de azért 7 évet régnek tekinteni még választási ciklusokban gondolkodva is erős). Viszont ez még mindig nem indokolja, hogy sokmillió forintból teljesen megújuljon (ne csak kijavítsák), mert a következő árvíz megint el fogja mosni. Az árvíz meg jön, ez a dolga. Joakos szerint meg a kiszélesítés megintcsak nem old meg egy fenn álló problémát (gyalogosok). Az emberek valóban vízpart mellett szeretek futni (ezt szépen mutatja ez a rengeteg emberen végzett vizsgálat (www.feeldesain.com/where-people-run-nathan-yau.html)), de ez még mindig nem indokolja a Margitsziget kizárólagosságát. Az idáigi válaszok alapján fontos, hogy
- víz mellett / szellőzött helyen legyen
- ne legyenek gyalogosok
- könnyen megközelíthető legyen
- hosszabb legyen mint 400 méter

ez ok, de ez még mindig nem csak a margitsziget, ahol szórakozóhelyek vannak, kutyasétáltatók, szállodák, szabad zöldfelület, játszótér stb. Még mindig áll a kérdésem: Miért ide kell Wimbledon és profi futópálya? Miért nem merül fel a javítás mellett bármelyik másik rakpart, a szintén átszellőzött Népliget vagy a Városliget, a Rákos patak medre (vagy 1000 más lehetőség, ami nem csak a budai II. kerületieknek van közel)?

És a kérdőív még mindig eső után köpönyeg, mert csak eldöntött sőt megpályázott dolgokról lehet kotyorászni, ha a nemtudommilyen szabványnak fog megfelelni, akkor tök mindegy ki mit válaszol a fejlesztési javaslatokra....

^LutheR^ 2014.02.26. 14:46:38

@sarafleischer: Azért a "nem rég csinálták meg" az nem így van, ráadásul eléggé leamortizálódott. Legyen is szélesebb, mert nem lehet elférni, és akármilyen nagy a sétáló rész, rendszeresen a rekortánon ballagnak.

varosépítési főosztály 2014.02.26. 19:02:40

@sarafleischer: Az új burkolat azért kap beton alapot, hogy a víz ne mossa ki.
A szigetkör a legnépszerűbb sporthelyszín a városban, nagyon sokan emiatt kezdtek el futni, így áthelyezni nem biztos, hogy indokolt.
A kérdőív kiegészítő szolgáltatásokra vonatkozó ötleteket keres, nem a pálya tervezésére keres megoldásokat.

bbob 2014.02.26. 19:04:49

Szerintem adná magát az ötlet, hogy az Óbudai sziget körül is csináljanak egy ugyanilyen futópályát. Elférne, néha már akkora a tumultus a Mszigeten...

Gabbesz 2014.02.26. 23:26:41

@sarafleischer: Egyszerűbb lenne, ha futnál rajta egy kört és akkor talán nem beszélnél baromságokat.

sarafleischer 2014.02.27. 01:46:56

@varosépítési főosztály: Köszönöm a választ! És értem a beton alapozást. A margitszigeti futópálya szélesítését és "szabványosításást" azonban továbbra is demagóg politikai ötletnek tartom. Kicsit olyan, mint amikor a Gödörről kiderült, hogy jó hely és és kiadták az utolsó négyzetcentiméterig a vurstlinak. (reméljem a gödör 2.o már nem esik áldozatul majd), vagy mikor felismerik, hogy a 7-es busz vonalán sokan utaznak és ezért csak sok busz viszi el az embereket és alá építik a metrót, miközben a sok busz remekül elviszi az embereket. Világos, hogy népszerű, sőt az is, hogy a legnépszerűbb, hiszen még ilyen felszereltésű sincs máshol, mint a kommentekből kiderült, pedig lehet, hogy az emberek jobban szeretnek futni, mint a margitszigeten futni, nagy ez a város ehhez. Érdekes lenne egy ilyen térképet csinálni Budapesten ((www.feeldesain.com/where-people-run-nathan-yau.html) és megtudni, hogy egyébként hol szeretnek futni az emberek és azt fejleszteni, mert erre a kérdőív nem jó. Félreértés ne essék, nem vagyok a Margitszigeti futópálya ellen, sem a rendbetétele ellen, csak azt tartom furcsának, hogy profivá kell fejleszteni eus pénzből, miközben nem akarharhatjuk a Margitszigetet egy futókörré degradálni, vagy ezt az igencsak drága projektet előrelépésként értelmezni.Egyszerűen azt gondolom, hogy azt az egy méter szélesítést máshova is le lehetne tenni, és akkor valóban csökkenne a tumultus és nem egy védrenceren keresztül verekedhetnél le magukat az emberek a Dunához. Szomorú, ha mindenkinek aki kényelmesen akar futni oda kell menni. De mondjuk nem meglepő egy olyan országban, ahol Kecskemétről és Szombathelyre csak a Deák tér érintésével lehet eljutni ;-)

innovation 2014.03.01. 23:05:13

@varosépítési főosztály: Szerepel a rövid távú tervekben futókör (ilyen hosszúságban) a Népligetben, Városligetben, Óbudai-szigeten, Népszigeten, a Tabánban, Vérmezőn?

varosépítési főosztály 2014.03.10. 11:17:34

@innovation: sajnos erre még nem tudunk válaszolni, a városligeti futópályára egyébként már születtek javaslatok, nem is olyan régen!

MágnásMiska 2014.04.17. 21:37:53

A hírnek nagyon örülök, deeeee.... az egyik este próbáltam a gumiszőnyegen futni hosszú kihagyás után, de "mission impossible" volt, mivel gyalogosok gyalogolnak rajta. Keskeny és a legtöbb futó a gyalogos túristák miatt inkább a gyalogúton fut. Amíg nem lesz megoldott a gyalogos túrista, VS. futó-sportoló elválasztása, addig sugár/futó/utat is építhetnek, tele lesz nem sportolókkal. :(

A Margit Híd gyalogjárdájának bringauttá való aványzsálása sem a legszupibb, mert egy 20-30km/h órával tekerő elé hirtelen kilépő túrista, vagy városi polgár élete egy esetleges baleset esetén eléggé kérdéses, márpedig a hídon átgyalogolván más 2-4esével egymás mellett gyalogló társaságokat kikerülvén sokszor a kerékpársába találják magukat sokan.
süti beállítások módosítása