HTML

városépítési főosztály

A városfejlesztés közös ügy. Budapest fejlődése nem lehet sikeres az itt élők aktív részvétele nélkül. A kezdeményezés célja az együttműködés megteremtése a várost tervezők és a városban élők között. A blog, Finta Sándor Budapest főépítésze, és a városházán az általa vezetett azonos nevű, Városépítési Főosztály projektje. Az itt közöltek szakmai ötletek, koncepciók, beszámolók és vitakérdések.

facebook

szerkesztőség

mezos.balazs@budapest.hu

A Városépítési Főosztály az elmúlt egy hétben kérdőív segítségével ötleteket (kapcsolódó szolgáltatások, kisebb beruházások) gyűjtött, melyek a margitszigeti futókör népszerűségét, szerethetőségét növelik. Közel 1500 kérdőívet dolgoztunk fel, a javaslatokat egyeztettük a tervezőkkel és az alábbiakban foglaljuk össze. A kérdőív március végéig még nyitva áll. 

bubimargitszigeti bubi állomás - forrás: http://www.bkk.hu/bubi/terkep/

A kérdőív kitöltői rendszeresen járnak ki a szigetre, elsősorban sportolás, azon belül is futás céljából látogatják. A futás mellett sokan támogatnak további sportfejlesztéseket - mint pl. kosár-, röplabdapálya - és kerékpáros közlekedést támogató intézkedéseket. A labdapályák fejlesztése kiemelt cél, jelenleg pályázati forrásokat keresünk hozzájuk; a kerékpáros fejlesztések (forgalomkorlátozás, kerékpáros sáv stb.) egyeztetés alatt vannak, illetve tavasszal kikerül egy bubi állomás a Hajós Alfréd uszoda buszmegállójához.

basketbarI9az utrechti egyetemi kávézó és felette kosárlabdapálya - forrás: http://www.archined.nl/oem/reportages/basketbar/basketbar_e.html

A futópálya felújítását illetően a leggyakoribb észrevételek megegyeznek a tervezett szándékokkal, vagyis pályaszélesítés, betonalapozás, a teljes kör kivilágítása, térfigyelő kamerák elhelyezése és a MAC épületén belüli funkciók (öltözők, mellékhelységek, zuhanyzók, csomagmegőrzők) felújítása és elérhetővé tétele.

A futók fontosnak tartják még a MAC melletti óra működését, mely megmarad, több biciklitároló elhelyezését, illetve a futókör funkciójának védelmét, hiszen sokszor előfordul, hogy bringóhintóval, babakocsival, kutyával közlekednek a futópályán. A gyalogosok és futók közötti konfliktus jól érzékelhető volt a kérdőívekből, ezért bizonyos részeken gyalogos járdákkal és kommunikációs eszközökkel (táblák, felfestések stb.) fogjuk enyhíteni a viszonyt (utóbbira remek javaslatok érkeztek, pl. az olaszországi sífutópályákon külön jelzés mutatja a halszálkás és párhuzamos haladást és a gyalogos nyomvonalakat, így megelőzve a konfliktust.). 

Runnersforrás: http://sanelijohillsrunningclub.blogspot.hu/2013/07/running-on-boards.html

A kilométert jelző felfestések különösen nagy szerepet kaptak, olyan javaslatok is érkeztek, melyek a három fő indulási ponttól (Árpád híd, Margitsziget pest-budai oldal) számolnák a megtett km-t különböző színű felfestésekkel. Az Árpád híd alatti autós-gyalogos keresztezési ponton a futópálya piros felfestése és táblák hívják fel a figyelmet a lassításra az autósok számára. A szabadtéri edzőpark (street-workout) szintén fontos szempont volt, ezt a labdapályákkal együtt pályázati forrásokból tervezzük kiépíteni. További igények merültek fel közösségi terek kiépítésére is a futópálya mentén, úgy mint standok, pihenőterek, ital automaták, az egészséges életmód jegyében működő büfék, melyeket az üzemeltetés és a további fejlesztések során fogunk vizsgálni és tervezni.

forrás: http://es.wikipedia.org/wiki/Street_Workout?uselang=hu

A teljes Margitsziget fejlesztését illetően is számos ötlet érkezett; népszerű téma a tisztaság és a közbiztonság, úgy mint szemetesek, (mobil) WC-k elhelyezése, az ivó kutak számának növelése és a főút állapotának javítása; ugyancsak gyakori észrevétel a kihasználatlanul álló épületek problémája, ezeket a most induló Margitsziget fejlesztésével kapcsolatos munkacsoporti megbeszéléseken fogjuk felvetni és beépíteni.

A kérdőívekből egyértelműen kiderül, hogy a lakosság szereti és büszke a Margitsziget jelenlegi funkcióira, természeti értékeire és támogatja a sportjellegű fejlesztéseket.

Külön szeretnénk megköszönni Danada Judit sportügyi osztályvezető asszony és Dr. Szentes Tamás Főpolgármester-helyettes úr munkáját, akik a futókör előkészítésében és fejlesztésében kulcsszerepet játszottak. 

MB

A bejegyzés trackback címe:

https://varosepitesifoosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr285844819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.