HTML

városépítési főosztály

A városfejlesztés közös ügy. Budapest fejlődése nem lehet sikeres az itt élők aktív részvétele nélkül. A kezdeményezés célja az együttműködés megteremtése a várost tervezők és a városban élők között. A blog, Finta Sándor Budapest főépítésze, és a városházán az általa vezetett azonos nevű, Városépítési Főosztály projektje. Az itt közöltek szakmai ötletek, koncepciók, beszámolók és vitakérdések.

facebook

szerkesztőség

mezos.balazs@budapest.hu

Bécsben jártunk a COMPRESS szervezésében, hogy megnézzük, hogyan kommunikál az ottani főváros önmagával, lakosokkal, civilekkel, piaci szereplőkkel, turistákkal; egy nap, három találkozó, három cikk.

993699 428354127270978 1078363987 nforrás: https://www.facebook.com/kunstimoeffentlichenraum (Ernst Woller) 

Ernst Woller (a városi Kulturális és Tudományos Bizottság elnöke) és Johann Hödllel (a bécsi közlekedési vállalat munkatársa) urak fogadtak reggel a Karlsplatz-on, egy valaha nem túl kedves környék mára közép-elit kávézójában. Osztrák kollégáink a környékkel kapcsolatban annyit mondtak - "néhány évvel ezelőtt megtiltottuk a gyerekeinknek, hogy itt lófráljanak"; aztán elkezdtek mesélni a KÖR-ről, vagyis a "Kunst im Öffentlichen Raum Wien" projektről, melynek lényege a köztéri szobrok, installációk elhelyezése föld alatt és felett. A projekt több szempontból is úttörő, először is nem szokásos bronz hősöket keresnek, nem is meglévő, használt vizsgadarabokat, hanem nemzetközi pályázatot írnak ki a fejleszteni kívánt területre, megállóra, utcasarokra, hogy az alkotások a hely egyediségét fejezzék ki, identitását erősítsék. A projekt hatására az alkotásokhoz közeli házak, negyedek felértékelődtek, illetve ami még fontosabb, hogy csökkent a vandalizmus, a szemetelés; úgy látszik, ha "nyilvánvaló értéket" látunk magunk előtt, jobban tiszteljük környezetünket.

u-bahn station karlsplatz - peter koglerforrás: https://www.facebook.com/kunstimoeffentlichenraum (Karlsplatz)

A KÖR 2004-ben indult a bécsi városházán a kulturális és városfejlesztési osztályok kezdeményezésében, kezdetekben házon belül, majd 2007-től önálló kft.-ként működik a kulturális osztályhoz bekötve. Összesen 2-3 ember dolgozik folyamatosan a projekteken, illetve a szakmai zsűri, - hivatali vezetők, művészek, elismert személyek - akik bizonyos időközönként összeülnek, hogy a városfejlesztés mentén további területeket jelöljenek ki és, hogy az aktuális pályázatokat elbírálják. Hogy miből megy mindez? A KÖR természetesen óriási költségvetéssel dolgozik, évi 400 ezer eurót kap a bécsi önkormányzattól és még 400-at a régiótól.

431692 287794171326975 1736519337 nforrás: https://www.facebook.com/kunstimoeffentlichenraum

Az elmúlt tíz év alatt összesen több mint 50 állandó és több száz időszakos műtárgyat hoztak létre. A szobrok és installációk mellett városkommunikációs darabok is megjelennek, pl. az egyik metró megállóban tükrökbe épített digitális számlálók számolják Bécs elégedetlen dolgozóit, a világ fegyverre költött pénzét, vagy éppen Bécs rántott hús fogyasztását.

1016098 385482604891464 913118894 nforrás: https://www.facebook.com/kunstimoeffentlichenraum

  • MB - Miért fontosak Bécsnek ezek a megjelenések?
  • EW - A képzőművészetet szerettük volna kihozni a múzeumokból, galériákból. A közlekedési vállalattal való együttműködésnek köszönhetően, ma egy-két metrómegállóban elhelyezett alkotásnak több milliós látogatottsága van, ezt évek alatt sem érnénk el még az Albertina-ban sem.
  • MB - Miért olyan fontos Bécs számára a kultúra?
  • EW - A külföldi média 50%-ban a kultúrával kapcsolatban említi meg a várost, a turisták 75%-a pedig a kulturális élet miatt jön Bécsbe.

 Fox, Beaver, Chamois & Rabbit - INOPERAbLEforrás: https://www.facebook.com/kunstimoeffentlichenraum

A bécsiek láthatóan stratégiai kérdésként kezelik a kultúrát; elérhető legyen a széles tömegek számára, turisztikai attrakció és pozitív városfejlesztési, üzemeltetési hatás.

...azért Budapesten is van számtalan korábbi és mai kezdeményezés, pl. a Deák téri portugál betűcsempék a 90-es évekből, a belvárosban dübörög a tűzfalfestés és az új 4-es metrómegállók is felvennék a versenyt egy-két bécsi projekttel. A különbség talán az, hogy Bécsben a köztéri művészet már egy szervezett, magasan koordinált rendszer.

1069271 519993451419242 1464937197 nforrás: www.facebook.com/andrasbacskaiphotos (Gellért tér)

MB

A bejegyzés trackback címe:

https://varosepitesifoosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr615684706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hannibal ante portas 2013.12.12. 09:09:31

Csak bíztatlak benneteket, hogy csináljátok tovább, hosszú, kitaró munka, sok türelem és alázat kell ahhoz, hogy mi (=Budapest) is magasabb szintre lépjünk.

nyomasek 2013.12.12. 09:43:06

@Hannibal ante portas: Ahhoz először meg kéne keresni, mi az oka annak, hogy Budapest kapualjai reggelre miért vannak teleokádva, lehugyozva, telesz@rva. Bécsben valamit tényleg jól csinálnak, ott nincs ilyen.

varosépítési főosztály 2013.12.12. 14:22:32

@Hannibal ante portas: köszönjük a biztatást! ...talán annyira mélyen nem vagyunk - megnéztük az egyik bécsi turista programajánlót, hogy mivel töltsük a szabadidőt, a 3-ik helyen ez szerepelt: "menj Budapestre"!

micsoda? 2013.12.12. 20:09:25

Végre tanulni szeretnénk az osztrákoktól. Csak igy tovább!

Bécsben sem minden arany ami fénylik. Voltam a Mariahilferstrassén egy kávézóba, eléggé lepukkant volt.

átlátó 2013.12.12. 20:38:27

@micsoda?: Rossz helyeken csatangolsz Bécsben... nem ellened, melletted.
Ettől még köpködnek nők is. Leginkább a pingvinhez hasonlóak,de papucsban vannaka környezet formálja az embert, vagyis ezt átveszik a látens labanc szőkék is.
süti beállítások módosítása