HTML

városépítési főosztály

A városfejlesztés közös ügy. Budapest fejlődése nem lehet sikeres az itt élők aktív részvétele nélkül. A kezdeményezés célja az együttműködés megteremtése a várost tervezők és a városban élők között. A blog, Finta Sándor Budapest főépítésze, és a városházán az általa vezetett azonos nevű, Városépítési Főosztály projektje. Az itt közöltek szakmai ötletek, koncepciók, beszámolók és vitakérdések.

facebook

szerkesztőség

mezos.balazs@budapest.hu

Belváros-Lipótváros Önkormányzata elsőként támogatja a szabad kutyasétáltatást az országban! A Főpolgármesteri Hivatal TÉR-KÖZ programjára beadott pályázatuk ugyanis olyan újfajta közösségi térként kezeli a Jászai Mari téri - jelenleg rendezetlen - parkot, mely nem megosztja, hanem összehozza a különböző csoportokat, hiszen mi tenné színesebbé életünket, ha nem a különböző közösségek találkozása; nem is lenne túl izgalmas csak informatikusokkal, művészekkel, vagy orvosokkal beszélgetni egész életünkben.

zoldebb makettfoto 06forrás: ZöldEBb - EB OVO

Hogyan lehetséges ez, ha az új jogszabály tiltja a póráz nélküli sétáltatást és a parkokon belül csak a kutyafuttatóban lehet kutyázni? A kutyás civilszervezetek által kezdeményezett "kutya jogsi" azok számára szeretné enyhíteni a korlátokat, akik felelősen tartják és sétáltatják kutyáikat, illetve ugyan ezzel a rendszerrel szeretnék ösztönözni a kevésbé felelős kutyásokat, hasonlóan bármelyik jogosítvány rendszerhez.

zoldebb makettfoto 03forrás: ZöldEBb - EB OVO

A jó és életképes kezdeményezések legfőbb megerősítése az, ha már más is kitalálta.  Az Egyesült Királyságban a parkok az alábbi táblával köszöntik a látogatókat: "Dogs are welcome!", még a Hyde Park , az ország egyik legnagyobb és leghíresebb parkja is nyitva áll a kutyával érkezők előtt. Vannak bizonyos szakaszok ahol pórázra kell venni őket, - pl a tavak környéke - de a park 95%-ban teljesen szabadon kószálhat mindenki, együtt. A Londoni közlekedési vállalat szintén - ráadásul utazási díj nélkül - támogatja a bármilyen' állattal utazókat, amennyiben az állat nem közveszélyes.

zoldebb makettfoto 04forrás: ZöldEBb - EB OVO

Budapesten tehát a Margit hídnál készül az első "nyitott" park, mely nem megoszt, hanem összehoz, de pontosan mit jelent ez? "A park kialakítása eltér a megszokott kutyafuttatóktól; egyrészt mert egy lényegesen nagyobb, egybefüggő területről van szó (1500nm), másrészt pedig azért, mert  nem lesz kerítés. A funkciók szintezéssel kerülnek felosztásra, vagyis a kutyapark mélyebben helyezkedik el, hogy a biztonság kerítés nélkül is megmaradjon. A kutyapark a hídról is, és a közpark más pontjairól is jól látható lesz, mintegy kutyás szafari csábítja majd a nem-kutyás társadalmat az ismerkedésre." - mondta Csonka Berta az EB OVO elnöke.

Az ötletgazda zöldEBb csoport az EB OVO Egyesülettel közösen dolgozta ki a projekt részleteit. Az EB OVO Egyesület működteti majd a parkot, ahol közösségi programokat biztosít kutyások és nem kutyások számára. Lesz gazdi képzés, kutyás versenyek, nyugdíjas klub, baba-mama-kutya foglalkozások, "milyen kutyát vegyek" tanácsadás, gyermek és kutya ismerkedés terápiás kutyákkal stb; a társadalom nem kutyás része pedig koncerteken, közösségi piacon és gyermekprogramokon vehet részt, mialatt folyik a kulturált kutyás élet.

A parkon túl láthatóak már más kezdeményezések is; a londoni és egyéb európai példákhoz hasonlóan nálunk is számos étterem, bolt és borbár szakosodott kutyákra - melyről a kutyabarat.hu részletes tájékoztatást ad - így a kocsma előtt kikötött kutyák képe hamarosan emlék lesz.

zoldebb makettfoto 01forrás: ZöldEBb - EB OVO

MB

A bejegyzés trackback címe:

https://varosepitesifoosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr315657974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.11.26. 17:52:10

Gondolom, a kutyás kép szerzőjétől van írásos engedélyetek a másolásra.
Mert a flickr-en nem CC-vel publikálta, hanem "All rights reserved" felirattal.

Gera 2013.11.26. 18:22:06

Még nem szabálysértés a póráz nélküli kutyasétáltatás, az csak terv volt.

Sir Galahad 2013.11.26. 18:35:10

Nekem elfogadható lehet a "kutyajogsi" ötlete, de csak akkor, ha - az autós kötelező biztosítás mintájára - ez valamilyen pénzletéttel vagy hasonlóval is együtt jár, hogy akit megharap a kutya, annak ne kelljen külön pereskednie kártérítésért. A sétáltatónál meg alap, hogy a kedves ebtartók szedjék össze az ürüléket.

magyar ember teli szájjal 2013.11.26. 19:49:47

A kutyajogsi összehoz, a kutyaszar össze is ragaszt.
Gondolom annyi értelme és hitelessége lesz, mint az eredetiségvizsgálatnak, meg a hasonlóknak, valaki kap majd lóvét a zsebébe a mocsok meg majd nyakig ér.
Bringásokkal is tele van a járda meg a zebra, nekik is felesleges volt jogokat adni, ugyanúgy a kutyásoknak is az lesz, csak visszaélnek vele.

Medgar 2013.11.26. 20:38:51

@Gera: pontosabban:

A szabálysértési törvénybe nem került bele. A hobbi állatokról szóló kormányrendelet tiltja:

"belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni",

Ráadásul sok önkormányzat is rendeletben tiltja, illetve sok tízezer forintos bírsággal bünteti.

Gera 2013.11.26. 21:49:57

@Medgar: Valóban, vannak önkormányzatok, amelyek tiltják saját hatáskörben. A rendelet viszont érdektelen, mintha nem is létezne :)

varosépítési főosztály 2013.11.26. 21:56:23

@álfirkász: köszönjük az észrevételt, holnap leszedjük és keresünk egy modellt az utcán!
süti beállítások módosítása