HTML

városépítési főosztály

A városfejlesztés közös ügy. Budapest fejlődése nem lehet sikeres az itt élők aktív részvétele nélkül. A kezdeményezés célja az együttműködés megteremtése a várost tervezők és a városban élők között. A blog, Finta Sándor Budapest főépítésze, és a városházán az általa vezetett azonos nevű, Városépítési Főosztály projektje. Az itt közöltek szakmai ötletek, koncepciók, beszámolók és vitakérdések.

facebook

szerkesztőség

mezos.balazs@budapest.hu

A sport társadalmi szerepéről egy korábbi cikkben írtunk, így tegnap kimentünk a StreetWorkout világbajnoki selejtezőre, amit a Szabadtéri Testnevelési Egyesület és a HardBodyHang szervezett és mi is támogattunk. A HBH 2012-ben fejlesztette ki a KOCKA-t, ami bekerült a Benetton által támogatott világ száz legjobb társadalmi jellegű projektjébe, de benne voltak a Fiatalok Lendületben és a Climate-KIC innovációs programjában is. A Benettonos nyereményből állították fel első pályájukat a Petőfi híd budai hídfőjénél. Erdélyi Tomi formatervező, Csepregi Szabi az üzleti részével foglalkozik, de együtt hegesztenek a Rákóczi tér mögötti műhelyben. Szabival beszélgettünk. 

IMG 0085

Ez a StreetWorkout tulajdonképpen az utcai szertorna?

Szinte teljesen, van talaj része, korlát, rúd és ló is, bár utóbbinak csak a két fogantyúját használjuk.

IMG 4328

De gyűrűt nem látok, vagy az is van?

Itthon nincs, én legalábbis nem nagyon tudok róla, ez már egy kicsit bonyolultabb rendszer, sokkal szigorúbb szabályozás vonatkozik rá, mint a kockára. De például most padokat tervezünk, mert a Petőfi hídi pályánál nem tudnak a srácok hova pakolni, szóval mindig van valami új.

IMG 5046

Mikor jött be a StreetWorkout hozzánk?

Úgy tudom, hogy az amerikai külvárosokban indúlt, nálunk közel 10 éve van jelen,  de itt, mármint Közép-Kelet Európában elképesztően népszerű és az USA után az Oroszok a legnagyobbak. A tavalyi VB-t egyébként egy ukrán srác nyerte, a világkupán pedig egy szerb gyerek lett a harmadik, aki most itt van a zsűriben is. Régebben jó, ha egy-két verseny volt évente, idén viszont tele van a nyár; megyünk fesztiválokra, rendezvényekre és persze versenyekre is.

IMG 4585

Mitől ilyen népszerű ez a sport?

Szerintem leginkább azért, mert nem kell hozzá semmi, úgy értem szinte semmilyen eszköz. Minél egyszerűbb és elérhetőbb egy sport, annál több embert vonz, így van ez a focival is, mondjuk ahhoz már kell egy labda.  Aki ebbe beleszeret, az otthon, az utcán mindenhol lóg, persze az a legjobb, ha vannak profi pályák, de tényleg nincs ennél egyszerűbb és olcsóbb mozgás. A gazdasági válság egyébként sokat segített a sportágnak, az elmúlt években nagyon meglendült.

IMG 4878

Egy ilyen pálya, ami itt is van mennyibe kerül?

Ez a KOCKA a korlátokkal együtt egymillió Ft., ami kb. egy játszótéri hinta árának felel meg.

IMG 4374

Milyen pályák vannak itthon?

Egyre több szerencsére, nekünk már 6 is kint van, bár egyik sem megrendelés volt, pályázatokból raktuk össze. Van a Petőfi hídnál, a Margitszigeten nektek köszönhetően, az Országbíró Sétányon, Kispesten, Óbudán és az Elte sporttelepen is. Rendeltek viszont párizsból, Hongkongból, de pl. jövő héten megyünk Ausztriába, Brassóba és jövőre Kolozsváron lesz egy szuburbán fejlesztési projekt az Erasmus program keretében.

IMG 4604

Akkor, ha minden parkban lenne egy ilyen az is kevés lenne?

Ha meglátsz egy ilyet amin lógni lehet, nem tudod visszatartani magad, tök mindegy hány éves vagy! Versenyzők pl. minden korosztályból vannak, ismerek 8 éves srácokat, de 50 felett is voltak már itt!

IMG 4337

***

A HBH csapatot folyamatosan hívjuk a fővárosi rendezvényekre, ugyanis a kockát egy kombi autóba be lehet pakolni és kb. fél óra alatt fel lehet állítani. Fontos része lehet ez a sport a városfejlesztésnek, hiszen az eszköz maga olcsó, egyszeri befektetés és kivétel nélkül mindenki számára elérhető, így óriási szociális hatása van. A versenyen egyébként egy mozgássérült srác is megjelent, aki a tolószékből húzta fel magát és csinálta a gyakorlatokat.

IMG 5078második helyezett - Montvai Tamás, harmadik helyezett - Szarka Ákos (képen)

Elképesztő mennyi sport nő ki mostanában a városból, eszembe is jutott - tudunk olyan nagyvárosról aminek sportturizmusa van?

IMG 5093első helyezett - Kovács Tibor

MB

A bejegyzés trackback címe:

https://varosepitesifoosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr766205495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása