HTML

városépítési főosztály

A városfejlesztés közös ügy. Budapest fejlődése nem lehet sikeres az itt élők aktív részvétele nélkül. A kezdeményezés célja az együttműködés megteremtése a várost tervezők és a városban élők között. A blog, Finta Sándor Budapest főépítésze, és a városházán az általa vezetett azonos nevű, Városépítési Főosztály projektje. Az itt közöltek szakmai ötletek, koncepciók, beszámolók és vitakérdések.

facebook

szerkesztőség

mezos.balazs@budapest.hu

Következő sorozatukban a fővárosi sportfejlesztésekről számolunk be és további ötleteket gyűjtünk. De miért fontos a sport egy város életében?

charlesfrith.blogspot.huforrás: charlesfrith.blogspot.hu

Gazdaság: A budapesti ingatlanpiac évek óta stagnál, nagyon úgy tűnik, hogy nem csak gazdasági okok vannak a háttérben, nyilvánvalóan csökkent az ingatlant keresők száma, de feltűnően sok üres épülettel találkozunk az utcán; legyen az belváros, külváros, vagy újabb negyedek. A mai vásárlónak sokkal több kell, mint az újépítésű csillogó járólap, vagy krómozott lift, a vásárlók biztonságot, zöldet, jó közlekedést, és szolgáltatásokat keresnek. A sport mára nálunk is napi igénnyé vált, a belvárosi uszodákban egymást kergetik a nénik és a 30-as challengerek', a Széna téri hokipálya októbertől márciusig le van foglalva, a margitszigeti körök’ pedig státusszá váltak a facebookon. A sportnak turisztikai vonatkozása is van, hiszen sokan választják az aktív pihenést a városi lézengés és tengerparti fetrengés helyett, vagyis olyan sport fejlesztésekre és negyedekre van szükség, melyek önmagukban generálják a látogatókat; erre azt hiszem megint remek példa a Margitsziget, mint Budapest sportsziget.

Fővárosi Közgyűlés - Felújíthatják a margitszigeti futóforrás: galeria.hir24.hu/3/66785/A_het_kepekben_50_het

Környezet: A kültéri sportfejlesztések, mint pl. egy futópálya, vagy egy foghíjba ékelt focipálya fellazítják a sűrű negyedeket és kiváló megoldás lehet a felhagyott területek felszámolására is; a sport szemléletű városfejlesztés tehát nagyon közel áll a környezeti gondolkodáshoz. A berlini külvárosban pl. bmx és parkour pályát építettek a vasút melletti barnamezős területen és az új Nyugati GRUND is remek hely számos városi sportfunkció befogadására. 

screen-shot-2011-09-05-at-5-42-59-pm.pngforrás: girlsonpitch.wordpress.com/art-investigates-sports-sport-hereos/128-2/

Társadalom: A kormányok egyértelmű célja a sport népszerűsítése, hiszen az aktív társadalom nem betegszik, nem fárad, versenyképes és a sportnak prevenciós hatása is van:

"10 éves voltam, amikor a szüleim elváltak, egyszer csak a Havannán találtam magam. Suli után ott volt az egész délután, rengeteg gyerek és bandák az utcán. Választanom kellett kihez csapódjak... utólag tisztán látom nem sok választott el attól, hogy ne többszörös BMX világbajnok legyek, hanem nepper." - Szöllösi Tas BMX világbajnok

screen-shot-2011-09-05-at-4-09-36-pm.pngforrás: girlsonpitch.wordpress.com/art-investigates-sports-sport-hereos/128-2/

Hasonló társadalmi problémákra jött létre egy sportifikációs' projekt Belgiumban. 2010-ben antwerpeni művészek terveztek sport funkciókat egy lakatlan külvárosi házba a környékbeli fiatalok számára.

31774 453116363237 964293 nforrás: urbanpassion.blogspot.hu/2011/02/habitat-festival-of-spatial-imagination.html

A fejlesztéseket tehát integráltan, vagyis együttműködve és sokkal kreatívabban kell megközelíteni, hiszen ma már szolgáltatás nélkül nem nagyon lehet terméket eladni, még egy mosóport sem!

MB

A bejegyzés trackback címe:

https://varosepitesifoosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr215798800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása