HTML

városépítési főosztály

A városfejlesztés közös ügy. Budapest fejlődése nem lehet sikeres az itt élők aktív részvétele nélkül. A kezdeményezés célja az együttműködés megteremtése a várost tervezők és a városban élők között. A blog, Finta Sándor Budapest főépítésze, és a városházán az általa vezetett azonos nevű, Városépítési Főosztály projektje. Az itt közöltek szakmai ötletek, koncepciók, beszámolók és vitakérdések.

facebook

szerkesztőség

mezos.balazs@budapest.hu

bpfov szerv fs 13

A főosztály a Főpolgármesteri Hivatal nagy szervezeti struktúráján belül közvetlenül a Városfejlesztési Főpolgármester-helyettesi iroda vezetése alá tartozik; feladata tulajdonképpen minden ami a városfejlesztéssel, városrendezéssel, értékvédelemmel és rehabilitációval kapcsolatos. Nehéz meghatározni a határokat, hiszen pl. a körút felújítása városfejlesztési, városképvédelmi, városrendezési, városrehabilitációs és nem utolsó sorban városüzemeltetési feladat is egyben; de hát a város összetett rendszer, a lényeg pedig nem a feladatok kockaszerű elválasztása, hanem, hogy közösen, sok szemszögből közelítsük meg a problémát, vagy lehetőséget!

Microsoft Word - VFO.docx

Ahogy a nagy városi rendszerekben is sok átfedés van, itt a főosztályon is szorosan kapcsolódnak egymáshoz a tevékenységek. A városfejlesztési csoport leginkább a stratégiai tervezési folyamatokkal foglalkozik, meghatározva a városfejlődés kereteit, irányát, területeit különböző időtávlatokban, továbbá ők az illetékesek a következő EU-s források városfejlesztéssel kapcsolatos tematizálásában is. Ez a csoport felelős a térségi stratégiai tervezés koordinációjáért is, a területfejlesztési koncepció és operatív programok megalkotásáért is. 

A városmegújító csoport nevéből adódóan a városi leromlott épület és közterület állomány rehabilitációjának koordinációjával és pályázatokon keresztüli támogatásával foglalkozik. Ilyen program a főváros által nemrégiben kiírt TÉR_KÖZ is, melyre kerületek jelentkezhettek elsősorban közterület (parkok, közterek, üres ingatlanok közösségi hasznosítással stb.) rehabilitációval, szoros együttműködésben helyi civil szervezetekkel.

Az építészeti értékvédelmi csoport a fővárosi önkormányzat által védett épületekkel, épületegyüttesekkel foglalkozik elsősorban, de a védési feladatok mellett több pályázatot is kezel; a fővárosi helyi védett épületek felújításának támogatása mellett a műemléképületek megújítására létrehozott alappal kapcsolatos feladatokat is a csoport látja el.

A városi szerkezet különböző funkciók mentén van felosztva (pl. sport-, lakó-, intézményi-, zöld- stb. területek) annak érdekében, hogy egy lakóövezet mellett ne épülhessen például autópálya. A főváros egészére vonatkozó tervek, előírások és szabályzatok nagy összefüggő rendszerére épülnek a kerületi szabályozási tervek amelyekben aztán az építés részletes szabályai vannak rögzítve. A városrendezési osztály feladata ezeknek a fővárosi településrendezési eszközöknek a nyilvántartása, a változások koordinációja, egyeztetése a kerületekkel, a városhatáron túli településekkel, államigazgatási és egyéb szervekkel közösen, hogy a város fejlődése tervezetten menjen végbe.

A Főosztály célja és feladata, hogy a város átgondoltan, hosszútávú koncepció és értékek mentén fejlődjön, hogy a városba ne csak közlekedni járjunk, hanem élni, lenni, kikapcsolódni, lakni, szórakozni, sportolni, illetve, hogy Budapest az európai nagyvárosok térképén egyenrangú partnerként jelenhessen meg, London, Párizs, Berlin vagy éppen Róma mellett...

MB

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://varosepitesifoosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr815418981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása