HTML

városépítési főosztály

A városfejlesztés közös ügy. Budapest fejlődése nem lehet sikeres az itt élők aktív részvétele nélkül. A kezdeményezés célja az együttműködés megteremtése a várost tervezők és a városban élők között. A blog, Finta Sándor Budapest főépítésze, és a városházán az általa vezetett azonos nevű, Városépítési Főosztály projektje. Az itt közöltek szakmai ötletek, koncepciók, beszámolók és vitakérdések.

facebook

szerkesztőség

mezos.balazs@budapest.hu

Pár héttel ezelőtt fórumot tartottunk, hogy a várossal foglalkozó különböző civil-szakmai csoportok bekapcsolódhassanak a NYUGATI GRUND tervezésbe. Mivel a terület kiált a sportért, ezért hasonló céllal sportszakmai fórumot szerveztünk csütörtökön, melyen előadtak és részt vettek állami, fővárosi, kerületi, piaci, civil szereplők és sportszövetségek, versenyzők.

Plug-n-Play-by-Kragh-and-Berglund 6forrás: Plug 'n' Play - Koppenhága

Finta Sándor főépítész röviden bemutatta az átmeneti hasznosítás és a NYUGATI GRUND céljait, majd 11 nemzetközi, főként barnamezős sportfejlesztés mentén vázolta azt az irányt, amelyben a főváros és kerület gondolkodik sport kapcsán. Az előadásban elhagyatott reptereken, felüljárók alatti kihasználatlan területeken, vasúti és szeméttelepeken kinőtt városi közösségi-, sportfejlesztések jelentek meg, melyek mind átmeneti jelleggel jöttek létre és, melyből néhány népszerűségüknek és gazdasági fenntarthatóságuknak köszönhetően megmaradt, vagy átköltöztették egy újabb rehabilitálandó területre.

A 8ernA 2forrás: A8ernA - Zaanstadt

Kiss Norbert sportért felelős helyettes államtitkár nagyon örült, hogy a grundok újjászületnek, hiszen „számos híres sportolónk indult innen”. Norbert röviden ismertette a kormány szabadidősport elképzeléseit, hogy a sportnak - az előző példákra hivatkozva - milyen környezeti hatása van, társadalmi szempontból kiemelt érdek (egészség, aktivitás, bűnmegelőzés stb.) és, hogy a sport a XXI. század egyik erős motorja, hiszen a sportban gazdasági potenciál van, a sportban foglalkoztatás van. Kiss Norbert a NYUGATI GRUNDot a belváros sportközpontjának titulálta, „mert a város annyira megindult, hogy szükség van még egy Margitszigetre, melyhez a kormány minden segítséget meg fog adni”; azonban hangsúlyozta, hogy a funkciókat gazdaságilag fenntarthatóvá kell tenni, mert csökkenteni kell a kormány és az önkormányzatok terheit, közös felelősségvállalásra van szükség a fejlesztésben és az üzemeltetésben is.

Miyashita Park 5forrás: Miyashita Park - Tokió

Szelei Szabolcs a Google kommunikációs igazgatója Tel-Avivból jelentkezett be és az új Google központról és a világcég társadalmi - sport jellegű - szerepvállalásairól beszélt. Szabolcs elmesélte kedvenc példáját, mely a 3,2 milliós uruquayi társadalom sportsikereinek gyökere; az 1911-es sporttörvény rendelkezik arról, hogy minden városnak létre kell hoznia egy, un. sportok terét, ahol a helyi lakosság öntevékenyen vesz részt és sportol. Az edzők jelentős része munkájuk mellett önkéntesként képzik a gyerekeket, a versenyeket helyi iskolák szervezik, az ellátást a szülők biztosítják az otthon elkészített szendvicsekből, melyek jelképes bevételeiből a szükséges felszereléseket finanszírozzák. A törvény 100 éve működik, a társadalom 50%-a rendszeresen mozog, így Uruguay utánpótlása erős és Uruguay a világ vezető futballcsapata.

Plug-n-Play-by-Kragh-and-Berglund 1forrás: forrás: Plug 'n' Play - Koppenhága

Csikai Mária a Kerékpáros Magyarország Szövetség elnöke kerékpáros (közlekedési, sport) koncepciójukat vázolta, melyben különböző extrém pályák, kerékpáros kiszolgáló intézmények szerepelnek. Fontosnak tartja a zöldbarát' sportfunkciók létrehozását, vagyis nem betonpályákat kell önteni, hanem a zöldterületet kell használni; ehhez persze megint az erősödő közös felelősségvállalásra van szükség, hiszen a zöldnek gondozás kell. 

A 8ernA 1forrás: A8ernA - Zaanstadt

Az előadásokat követően bemutatkoztak az Adidas, Salomon és BSI vezetői, a kerület főépítésze (Matus István) a főváros sportért felelős vezetői (Danada Judit, Molnár Zoltán), hazai BMX és street workout versenyzők és más sportszövetségek képviselői, majd Finta Sándor vázolta a rövid és hosszú távú célokat:

Muscle Beach 3forrás: Muscle Beach - California

„A főváros, Terézváros és az MNV vezetése megkezdték az egyeztetést a GRUND fejlesztéséről, üzemeltetési feladatairól, melynek még márciusban eredménye lehet. A cél az, hogy a kerület átvegye az ingatlan kezelését és a fővárossal, minisztériummal közösen dolgozza ki a hasznosítási, üzemeltetési koncepciót. A főváros, mint szakmai partner a források megszerzését, valamint a tervezés-programozást koordinálja, melynek első „papíros” formája jövő héten, csütörtökön kerül megrendezésre a már együttműködő és most csatlakozó városi-, sportszakmai szervezetekkel közösen. A jövő heti és az ezt követő workshopokon tehát papírra kerülnek az elképzelések és szeretnénk pontosan meghatározni a beruházás, fejlesztés, és üzemeltetés kereteit, költségeit állami, fővárosi, kerületi, piaci és civil oldalról. A  jövő heti workshop eredményeit még aznap este, vagyis március 20-án, 19:00 órakor mutatjuk be. Aki nem tud részt venni, azok blog és facebook oldalunkon tájékozódhatnak."

südgelände 2forrás: Südgelande Nature Park - Berlin

A SPORTIFICATION sorozatunkról itt, a Nyugati GRUNDról itt olvashattok. A fórumon bemutatott előadás teljes képanyagát itt találjátok.

Tempelhofer-Park 5forrás: Tempelhofer Park - Berlin

MB

A bejegyzés trackback címe:

https://varosepitesifoosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr285859695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása