HTML

városépítési főosztály

A városfejlesztés közös ügy. Budapest fejlődése nem lehet sikeres az itt élők aktív részvétele nélkül. A kezdeményezés célja az együttműködés megteremtése a várost tervezők és a városban élők között. A blog, Finta Sándor Budapest főépítésze, és a városházán az általa vezetett azonos nevű, Városépítési Főosztály projektje. Az itt közöltek szakmai ötletek, koncepciók, beszámolók és vitakérdések.

facebook

szerkesztőség

mezos.balazs@budapest.hu

A nyugati pályaudvar mellett van egy óriási terület, nem is olyan rég ezt szemelték ki kormányzati negyednek. Az előnyök egyértelműek, de mire is kéne használni? A Városépítési Főosztály számos érintettel, a tulajdonos MNV Zrt.-vel, a VI. kerülettel és szakmai, civil szervezetekkel közösen szeretné kitalálni a terület átmeneti hasznosítását az elkövetkező évekre. A Grunddal kapcsolatban a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) bejárást és fórumot tartott a fővárosi Rögtön Jövök! projektgalériában, ahol a Főváros, Terézváros és Kerékpáros Magyarország Szövetség (KMSZ) beszélgetett közel száz civil, szakmai érdeklődő előtt.

nyugatiforrás: gugli

...hogy a városba zöld kell, abban mindenki egyet értett, hogy ezen a zöldön pontosan mi fog kinőni azt még pontosítani kell.

nyugati1forrás: Katona László - Metropol

A Fővárosi és VI. kerületi Önkormányzat víziója egy olyan zöld közösségi tér létrehozása, ami zöldfelületet és sportolási lehetőséget teremt a városban és ami egészen addig működhet, amíg az ingatlan piac talpra áll. A zöldet természetesen ez után sem szeretné egyik fél sem elvenni, a pályaudvar fejlesztési tervei tartalmaznak zöld beruházásokat is, melyek pótolják majd a kiesést. 

DOD 1525Fővárosi Rögtön Jövök! Galéria - forrás: Dorkó Dániel

A KMSZ egyértelműen kerékpáros szolgáltatásokban gondolkodik, mint pl. a tavasszal induló bubi központi gyűjtő és szerelő állomása, kerékpáros szerviz, a napi 40 ezer ingázó számára kerékpártárolók, tanpályák, hiszen a nemzeti tantervben a kerékpáros oktatás hivatalosan is megjelent, vagyis a tornazsák mellett most már biciklit is vinni kell a suliba. 

DOD 1453Fővárosi Rögtön Jövök! Galéria - Szőllőssy Balázs KMSZ - forrás: Dorkó Dániel

Az előző napi bejáráson összegyűjtött ötletek és igények is bemutatásra kerültek, a szánkó domb váratlanul alulmaradt, a szabad füves területek, a futópálya egyértelmű volt és számos más ötlet is (pl. BMX, gördeszka, labda pályák, közösségi kert, kutyafuttató stb.) rengeteg szavazatott kapott. 

DOD 1481Fővárosi Rögtön Jövök! Galéria - forrás: Dorkó Dániel

Elképesztő energiák jelentek meg tegnap, a résztvevők egyben megették volna a területet és már ma elkezdtek volna ásni, takarítani, építkezni, de mivel ez volt az első ilyen közös megbeszélés, ezzel még várnunk kell egy kicsit. A mi feladatunk most az alapok megteremtése, a szükséges egyeztetések lebonyolítása, a tervezőasztal kiszélesítése, hogy ezt az óriási energiát befogjuk és létrehozzunk valamit közösen, ami új, hiánypótló és ami még jobbá teszi Budapestet. 

DOD 1409Fővárosi Rögtön Jövök! Galéria - forrás: Dorkó Dániel

...várjuk a Grunddal kapcsolatos további ötleteket, mire lenne itt szükség Budapest számára; a további egyeztetésekkel kapcsolatban hamarosan jelentkezünk!

MB

A bejegyzés trackback címe:

https://varosepitesifoosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr205803512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spiro 2014.02.08. 09:31:53

Itt legyen a Múzeumi negyed (ha tényleg ez az, ami még a tökéletes katarzishoz hiányzik).

Mi értelme beépíteni a Városligetet (ami csökkenti a zöldfelületet), és utána az attól néhány kilométere lévő Nyugatiban próbálni meg zöldet generálni.

A múzeumok épületei, akár a megmaradó vasúti sínek fölött is elhelyezhetők lennének, így nem csak a grund, de a teljes felület hasznosítható.
Sőt ezeknek lehetne zöldteteje, így a sportolásra rekrációra alkalmas rész, jócskán a rosszabb levegőjű alsóbb szintek fölött lehetne.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.02.08. 09:48:37

Először arra gondoltam, hogy atomot neki.
De látom, hogy azt már megkapta... :)
Ha elég nagy a terület, miért ne lehetne az összes felvetés?
Mekkora az egész kóceráj?
Lehetne ott egy részben betonozott placc, parkolókkal, biciklitárolókkal és egy bmx/gördeszka-pályával, mellette volna egy park, abban egy elkerített kutyafuttató. A kutyafuttató mellett pedig egy közösségi kert.
Nagy közösségi terület nem kell, kb 8-10nm elég/kiskert, talán egy 50-100 db kiskert elég is lenne.
Mindenki jól jár...
Persze ez nagyon sok pénz (mert sokat nyúlnának le belőle), így nem is lesz belőle semmi.

Szputya 2014.02.08. 11:56:58

Zöldben, sportpályában gondolkozni ideiglenes jelleggel? Ha talpra áll az ingatlanpiac - majd kivágjuk a fákat? Csatlakozom az előttem szólóhoz: legyen ott a múzeumi negyed, pavilonokkal - mint egy világkiállítás, a Várorliget meg legyen használhatóbb sportolásra (pl. aszfalt helyett rekortán).

Amadeus62 2014.02.08. 12:27:13

Legyen ott is egy stadion.

teknoc erno 2014.02.08. 12:38:08

Nem lesz ott semmi, nem lesz rá pénz :D

2014.02.08. 13:18:36

Rakják oda a bakancsos piacot.

Gábor Borza 2014.02.08. 15:04:34

@Spiro: Abszolút szuper ötlet a múzeumi negyed, de persze az eredeti kormányzati negyedet is el lehetne kezdeni, organikusan. A legalkalmatlanabb helyeken lévő hivatalokkal kébe kezdeni és ha találnak vevőt valamelyik jobb helyen lévő ingatlanra, akkor az következhetne, de tényleg el lehetne kezdeni a múzeumokkal is, úgysem lehet cél, hogy az összes muiisztérium itt legyen.

Spiro 2014.02.08. 15:51:14

@Gábor Borza:
A sínek fölött, és a grund területén (alatta) minden elférne, a kormányzati negyed, a múzeumok stb.
Hiszen ezt a Nyugatit pu.-tól a Rákosrendezőig lehetne alkalmazni, „rekultiválni” (nem rég volt is az indexen a Rákosrendezőt hasznosító vizsga munka).
Sőt még az is beleférne, hogy a jelenleg átközlekedhetetlen síneket, a városi közlekedéshez alkalmazkodó út, alagút, felüljáró rendszerrel lássuk el ezt a részt, mert nem kielégítő a XV.-IV., XIV.-XIII., és a VI.-XIII. kerületek közti közlekedés jelenlegi megoldása (bár asszzem ez a kifejezés kissé erőltetett).

A Múzeumi negyeddel kapcsolatban, nem is értem (ami az egyik legutolsó lenne, a mai gazdasági helyzetben megépítenék), amikor a megbízott főf.sz ránézett a térképre, tényleg csak a Felvonulási tér és a Városliget jutott az eszébe? A parlagon heverő MÁV területeket észre sem vette (ez ráadásul a többszöröse a Városligetből lekanyarítandónak)? Észbontó.

Ha pedig a Városligeti helyszín a becsípődése, miért nem valami földalatti építményekben gondolkodik, hiszen az oda, látványterveken elképzelt építmények, úgy néznek ki, mint az ablaktalan hipermarketek (ha nem kell rá ablak, minek 20-30 méteres építménymagasság. A műveket a pince szinten, vagy üres raktárban is ki lehet állítani.

nyelv-ész 2014.02.08. 16:43:59

@Spiro: Egyáltalán minek ez a múzeumi negyed? A meglévők miért nem jók ott, ahol most vannak?

gyöngyömpötty 2014.03.24. 13:32:16

Fákat, fákat, fákat! Majd ha minden hivatásos halljakend hőgutát kap az új Kossuth téren az aug. 20-i hivatásos pofamutogatások alkalmával, talán rájönnek, miért kellenek a fák (oxigén, megkötött por, árnyék, élőhely, stb.). Legyen Nyugati-Városliget-Rákosrendező zöld tengely, a múzeumi negyedet meg felejtsük el, úgyis finanszírozhatatlan. Még ha meg is épül miből tartunk fönn öt új múzeumot? (Mondjuk a közparkok se önfenntartók...)
Tényleg lebetonozunk egy kétszázéves parkot és vállon veregetjük magunkat, mert pár méterrel odébb viszont feltörjük a betont, hogy parkot csináljunk helyette? Ész megáll...

die nadel 2014.03.24. 13:52:25

@gyöngyömpötty: Kezdem azt hinni, hogy ezek valamiért baromira gyűlölik a Ligetet. Bármit képesek megtenni, hogy szétbombázhassák. A főváros főpolgármesterestül, főépítészestül meg kushad, mint az a bizonyos anyag a fűben. Nincs valami mondanivalójuk a budapestieknek?

Sajtkrém 2014.03.24. 19:54:22

nem lehetne erre a helyre egy lifestyle centre-t kialakítani??? személy szerint nem tudom, mi az, de a hozzáértők nagyon nagy jövőt látnak benne, folyamatosan azt hallom, hogy a lifestylecentre fogja felváltani a plázákat. ilyen a világon is kevés van, európában még kevesebb, jó lenne, ha Budapest lenne az elsők között, aki ezt a forradalmi szórakozási lehetőséget képes nyújtani... :)
süti beállítások módosítása