HTML

városépítési főosztály

A városfejlesztés közös ügy. Budapest fejlődése nem lehet sikeres az itt élők aktív részvétele nélkül. A kezdeményezés célja az együttműködés megteremtése a várost tervezők és a városban élők között. A blog, Finta Sándor Budapest főépítésze, és a városházán az általa vezetett azonos nevű, Városépítési Főosztály projektje. Az itt közöltek szakmai ötletek, koncepciók, beszámolók és vitakérdések.

facebook

szerkesztőség

mezos.balazs@budapest.hu

Elkezdtük boncolgatni a városi pavilonokkal kapcsolatos gazdasági, városképi kérdéseket; mivel zömének 2015-ben lejár közterület használati engedélye esedékessé vált a rendszer átgondolása, újratervezése. Első körben a nagykörúton belüli bódékat vizsgáltuk.

Csigapavilon a Nyugati téren 1958forrás: csigapavilon a nyugati téren 1958 - www.postamuzeum.hu

A közterületi pavilonok felülvizsgálata időszerűvé vált, nem csak engedélyeik miatt, de kinézetük, bérlőik, bérleti díjaik, a bennük működő funkciók, elhelyezkedésük igen csak rendezetlenné vált az elmúlt évtizedek alatt. A Nagykörúton belül összesen 125 db. pavilon áll, melynek 14%-a egyáltalán nem működik, 83% a felszínen található, 17% pedig a föld alatti aluljárókban. A pavilonok átlagos bérleti díjai 2000-6000 ft/m2 között mozog, ami igen olcsónak számít belvárosi viszonylatban. Funkciójukat tekintve leginkább "egyéb kereskedelmi ingatlanok", ami lényegesen eltér az eredeti tevékenységektől, mint pl. dohány-, virág-, hírlap árusítás.

tejivoforrás: tejivó - szubkultretro.blogspot.hu 

De mit szeretnénk, ha nem az eredeti funkciókat? A dohány árusítás az elmúlt évben szabályozás alá került, így teljesen eltűnt a közterületekről, az újságosok az internet miatt jelentősen csökkentek és a virág árusítás is inkább üzletekbe költözött. A külföldi példákat nézegetve remek megoldásokat találtunk, mint pl. kerékpáros "drive"-ok, "coffee to go" kávézók, wifi pontok, vagy éppen vendéglátó helyek dohányzó standjai - utóbbi egyébként a körúton is van.

 forrás: www.bikefixtation.com

A program az ideiglenes pavilonokra is kitér majd, vagyis a különböző fesztiválok és vásárok által működtetett bódékra, hiszen ezen a területen is jelentős károk érik nem csak a várost, de pl. a Vörösmarty téri vásár mögött működő kereskedelmi ingatlanokat is.

Shanghai Nanjing Road Pedestrian Kiosks By Atelier Liu Yuyang Arforrás: Shanghai Road Pedestrian Kiosks by Atelier Liu Yuyang

A városépítési főosztály tehát elindította pavilon programját, mely magát a rendszert szeretné újraépíteni az illetékes szereplőkkel, osztályokkal közösen, illetve olyan egységes arculatot adni, mely látványossá és nem hátrányossá teszi Budapestet.

...várjuk az ötleteket!

MB

A bejegyzés trackback címe:

https://varosepitesifoosztaly.blog.hu/api/trackback/id/tr325796056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mel gibson 2014.02.04. 08:39:15

trafik,dohányáru?
: D

NekemNemEzKell 2014.02.04. 10:59:14

Azért lássuk be, egyetlen probléma van: az, hogy ők kötötték meg a szerződést. Ennyi.
Ha egy balos kormányzás alatt lett volna, megkötve a szerződés, most jobbról támadnák, ugyanígy, ugyan ilyen vehemenciával.Ez persze azt jelenti, nem kell komolyan venni a mai ellenzék hepciáját, hiszen egy ilyen szerződést azért nem két hónap alatt hoz létre néhány ember!Az oroszok már nem hülyék, csak olyanba mennek bele, ami hosszútávon biztos nekik is. A hosszú táv alatt érteni kell egy esetleges majdani baloldali kormányzást, amikor természetesen tárt karokkal fogadják mindazt, ami az oroszoktól jön.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.02.04. 11:42:49

Kőbányán, a Szent László térnél konkrétan tegnap bontották el az egyiket a kettőből, lehet, mire hazaérek, már a másik se lesz ott.

Mondjuk mind a kettő zárva volt egy ideje (az egyik trafik volt, a másik újságos), pedig forgalmas buszmegállóban állnak...

burnout syndrome (törölt) 2014.02.04. 12:20:45

atomo nekik! most komolyan, állnak az épületek aljában üresen a boltok, közben meg a gányolt bazárok maradjanak? el velük a fenébe.

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.02.04. 12:55:11

A technikai fejlődés, vásárlási szokások megváltozása miatt teljesen feleslegesek ezeknek a 90%-a, az offline újságírás szűkül.
Pihenőt nem lehet belőle csinálni mert a hajlékonyak, prolik tönkre vágnák.

GöTi 2014.02.04. 13:25:23

"wifi pontok" - ? ? ?

A wifihez miért kell ócska bodega?

Takarítsák el ezeket a valamikor is korrupcióval engedélyeztetett szutykokat a városokból.

kézműves étcsokimikulás 2014.02.04. 13:32:35

@GöTi: +1,dozer...

csinaljanak helyettuk padokat,hogy le lehessen ulni mondjuk,ha veletlen ugy adodik...
ha az oktogon felol setalok a jobb oldalon a blaha fele egy darab ulo alkalmatossag nincs...
(a bal oldalon van egy a kiraly utca elott...)

óðinn 2014.02.04. 13:36:26

Mivel a működésük okafogyottá vált (újságot alig vesznek, dohányárut máshol árulnak stb.), a többséget nyugodtan le lehetne bontani. A maradékból lehetne Toitoi-típusú nyilvános wc.

mrZ (törölt) 2014.02.04. 20:52:36

Sörbódé-pisálda felváltva. Esetenként unikumos is lehet.
süti beállítások módosítása